Ze zien er totaal verschillend uit, kunnen qua laadcapaciteiten amper met elkaar vergeleken worden en ook wat het rijden zelf betreft zijn er weinig parallellen tussen motoren en auto's. En toch is er op technisch vlak eigenlijk niet zo heel veel verschil tussen beide. Wielen, ophanging, vering, stuurinrichting, motor, aandrijving en versnellingsbak: twee- en vierwielers delen dezelfde fundamentele bouwstenen. Het is dan ook niet echt verwonderlijk dat er regelmatig kruisbestuiving optreedt tussen beide voertuigen. Vooral dan wanneer een nieuw technologisch snufje furore maakt in het ene kamp, terwijl de voordelen ook voor de andere partij duidelijk worden. ABS en tractiecontrole zijn maar enkele voorbeelden van ontwikkelingen die recent de overstap maakten van het rijk der auto's naar dat van de moto's. Beide zitten trouwens op onze VFR Crosstourer duurtester, en worden in volgende artikels nog nader toegelicht. Meer nog, Honda pioniert zelfs in diezelfde context door een automaat met dubbele koppeling aan te bieden op enkele van haar modellen. Het ding heet Dual Clutch Transmission (DCT) en is eveneens ingebouwd in onze tweewieler van dienst.
De DCT is op zowat alle vlakken superieur aan de klassieke manuele versnellingsbak “ ”
Als motard heb je nu misschien zoiets van: fijn, maar waar is dat eigenlijk goed voor? Een terechte vraag, want de motorpers beschouwde dit wonderlijk stukje techniek aanvankelijk als een oplossing voor een niet-bestaand probleem. Want zeg nu zelf: welke motorrijder wil het schakelen uit handen, of beter gezegd voeten geven en overlaten aan een binair brein? Toch zagen velen zich door de ervaring genoodzaakt hun mening te herzien. Een automaat met dubbele koppeling heeft naast het feit dat er volautomatisch van versnellingen kan gewisseld worden, immers nog twee bijkomende voordelen. Ten eerste schakelt een DCT stukken sneller dan een manuele bak, en ten tweede treedt er nagenoeg geen aandrijvingsverlies op wanneer er tussen versnellingen wordt geschakeld. Dat laatste is vooral op een motorfiets erg belangrijk, omdat het schakelen tijdens het rijden in een bocht veilig maakt. Je zou kunnen stellen dat het principe van de dubbele koppeling, geholpen door zijn performante elektronica, eindelijk de intrede van de automaat in motorfietsland heeft mogelijk gemaakt.
Hoe werkt het? Bij een traditionele versnellingsbak zorgt de koppeling voor het onderbreken of doorgeven van de aandrijfkracht van de motor naar het achterwiel. Bij de DCT automaat zijn er echter twee koppelingen aanwezig: eentje voor de 1e, 3e en 5e versnelling en een tweede koppeling voor de 2e, 4e en 6e versnelling. Slimme elektronica voorspelt op basis van de huidige versnelling, jouw input (bv. gas lossen) en tal van andere sensoren (versnelling, snelheid, ...) de volgende versnelling. En dit op elk moment. Wanneer van versnelling moet gewisseld worden, wordt in enkele honderdste van seconden de oneven versnelling ontkoppeld terwijl de even versnelling wordt ingeschakeld en omgekeerd. Dat resulteert in een soepele, zeg maar naadloze overgang naar de andere versnelling zonder dat de aandrijfkracht wordt onderbroken. Bijkomend voordeel: de berijder heeft weliswaar de mogelijkheid om zelf handmatig te schakelen, maar kan dit ook overlaten aan de computer. Zo wordt volautomatisch schakelen mogelijk, zonder de traditionele nadelen (traag, gulzig, ...) van een klassieke automaat over te nemen. Meer nog: de DCT is op zowat alle vlakken superieur aan de klassieke manuele sequentiële versnellingsbak. Rest ons nog de belangrijkste vraag te beantwoorden: hoe rijdt dat dan, zo'n DCT bak? Dat ontdek je in het tweede deel van dit artikel. Hieronder kan je alvast even kijken hoe het systeem werkt aan de hand van een verhelderend filmpje.