Michelin heeft een proces van het Franse biochemiebedrijf Carbios voor de recyclage van plastic getest. Het bandenmerk is van oordeel dat het product bruikbaar is voor verwerking in nieuwe banden. Michelin wil dat z’n rubber tegen 2030 voor tenminste 40% bestaat uit hernieuwbare of gerecycleerde producten. Tegen 2050 moet dat zelfs 100% zijn.
Plastic wordt afgebroken door enzymen
Carbios gebruikt een enzym om polyethyleentereftalaat (beter bekend als PET) te depolymeriseren. Dat is plastic dat vooral wordt gebruikt voor plastic flessen, maar ook in de kleding- en tapijtindustrie vaak wordt aangewend. Het wordt ook al vaak gerecycleerd. Fleece is bijvoorbeeld een erg bekend product dat van gerecycleerd PET wordt vervaardigd.
De traditionele manier waarop PET wordt verwerkt tot nieuwe grondstof, levert volgens bandengigant Michelin geen product op dat bruikbaar is in banden. Het enzymatische proces levert echter polyester op met een hoge sterktegraad, een uitstekende thermische stabiliteit en een grote breukweerstand en kan perfect in banden gebruikt worden. De technische prestaties van de stof zijn nagenoeg identiek aan die van stoffen die aangeleverd worden door de olie-industrie, concludeerde de bandenmaker.
3 miljard flessen per jaar
De bandenproductie kan een hele hoop plasticafval verwerken. Michelin becijferde dat het in z’n eentje in staat moet zijn om 3 miljard plastic flessen per jaar een nieuw leven te geven.