Video: Zelfrijdende Tesla maakt duidelijk dat de autonome auto nog niet voor morgen is

Vergroot foto
Door: BV 26-03-2021

In Amerika zijn nu 1.000 Tesla’s voorzien van een zogeheten ‘Tesla Full Self-Driving Beta’. Het merk koos proefkonijnen onder z’n klanten voor die software die uiteindelijk de weg moet vrijmaken richting geheel zelfrijdende auto’s. Dat dat pad echter nog lang lijkt, mag blijken uit een video die door één van de ‘betatesters’ op youtube is gepost.

Optimistische benaming

Tesla kreeg eerder al meermaals kritiek voor de manier waarop het de zelfrijdende functies van z’n auto’s aanprees. Op de site van Tesla vind je al jaren een optiepakket van duizenden euro’s dat suggereert dat de auto in kwestie op termijn helemaal zelf zal kunnen rijden. Die ‘autopilot’ werd zelfs al in rechtbanken afgedaan als een ‘misleidende naamgeving’.

Testpiloot

Een gebruiker van de Tesla Full Self-Driving Beta demonstreerde de werking van het systeem in de straten van Oakland, in de VS. Terwijl de passagier vooral betoverd lijkt door de zeldzame keren dat het systeem een correct inschatting maakt, is voor de nuchtere observator duidelijk dat de bestuurder om de haverklap moet ingrijpen. Soms gebeurt dat om ervoor te zorgen dat de auto binnen de lijntjes kleurt, maar op één video moet de man regelmatig meermaals ingrijpen om een ongeluk te voorkomen. De Tesla vergaart tezelfdertijd overtredingen dat het een lieve lust is. De ingrepen van de bestuurder worden naar de fabrikant doorgestuurd om het systeem te verbeteren.

Waar blijft de zelfrijdende auto?

De eerste geheel zelfrijdende auto’s werden door de auto-industrie al beloofd tegen 2017. Maar het blijkt moeilijker dan gedacht om de hordes te nemen. Met enige regelmaat wordt een nieuwe technologie aangekondigd die elke keer weer dé doorbraak zou betekenen. Eén van de recentste wondermiddelen was een speciaal voor zelfrijdende auto’s ontwikkelde chip. Maar ook die bleek maar weinig verbetering te brengen. Zelfs de meest geavanceerde auto’s hebben vandaag nog altijd moeite met het verwerken van basisinformatie. Ze zijn vaak zelfs niet in staat om accuraat de heersende snelheidsbeperking in te schatten.

America first

Komt de zelfrijdende auto ooit, dan ligt voor de hand dat die eerst in Amerika wordt geïntroduceerd. In vergelijking met Europa, heeft dat immers een gestructureerd wegennet waarin erg complexe situaties minder frequent voorkomen en hebben auto’s vaak meer plaats om te manoeuvreren. Dat blijkt ook duidelijk uit deze video, waarin eigenlijk alleen stereotiepe kruispunten voorkomen.

Geef commentaar
comments by Disqus