De Covid-19 pandemie zal naar alle waarschijnlijkheid over lange termijn effect hebben op de manier waarop de mensen zich verplaatsen. Specialisten speculeren nu al dat de virusuitbraak voor de definitieve doorbraak van thuiswerken zou kunnen zorgen. Tegelijk keren ook steeds meer mensen zich af van het openbare vervoer. Het risico op besmetting is nu eenmaal lager bij een persoonlijk vervoermiddel.
Gebruikers blijven openbaar vervoer mijden
“Lokaal openbaar vervoer is één van de grootste verliezers in deze crisis”Uit resultaten van een eerder onderzoek in China bleek al dat meer mensen daar het openbare vervoer vermijden. Een nieuw onderzoek dichter bij huis, in Duitsland, concludeert hetzelfde. Uit een studie van het Instituut voor Transportonderzoek van het Duitse Lucht- en Ruimtevaartcentrum blijkt dat de helft van de mensen die er het openbaar vervoer gebruiken dat nu veel minder doen. De gezondheidsrisico’s worden er aangehaald als de belangrijkste reden om het openbaar vervoer te mijden. Het instituut legde de cijfers ook naast die van een eerder onderzoek in april, en concludeert dat de vrees niet afneemt. De resultaten nu zijn immers vergelijkbaar met die toen.
Slechts gedeeltelijk herstel voor openbaar vervoer
Tijdens het hoogtepunt van de lockdownmaatregelen, die in Duitsland niet identiek waren aan die in België, zakte het gebruik van het openbaar vervoer naar 20% van het gebruikelijke volume. Inmiddels is dat weer gestegen tot 60 à 70 procent van de capaciteit. ‘Lokaal openbaar vervoer is één van de grootste verliezers in deze crisis’, zegt Barbara Lenz die aan het hoofd van het instituut staat tegen persagentschap Forbes.