508 PSE is krachtigste Peugeot ooit

Bekijk 28 foto's
Door: BV 24-09-2020

Lange tijd wist je dat je te maken had met een snelle Peugeot als je de lettertjes GTI zag. De Peugeot 205 GTI staat nog altijd te boek als één van de fijnste hot hatches ooit. Hij zal dat wellicht blijven. Die hete drie- en vijfdeursversies zijn over hun hoogtepunt heen. Ze rijden al lang niet meer zo lichtvoetig als weleer. Sneller werden ze wel. Krachtiger ook. Tegenwoordig is 300pk geen uitzondering meer.

De nieuwe Peugeot GTI

Peugeot wil z’n GTI-logo, een verwijzing naar injectietechnologie, niet verminken door het op modellen te kleven die om een heel andere reden snel zijn. Hier geen marketing-onzin zoals de Turbo-versie van de elektrische Porsche Taycan. Wel een andere oplossing. Drie nieuwe lettertjes: P, S en E, afkomstig van Peugeot Sport Engineered. Een performance-label voor moderne tijden.

Snelste Peugeot ooit is plug-in hybride

In de neus van de 508 PSE zit nog altijd een benzinemotor. Dat is een zestienhonderdje dat behoorlijk opgehitst wordt. Maar er zijn ook twee elektromotoren. Eén op elke as, wat je meteen verklapt dat deze Peugeot over vierwielaandrijving beschikt. Hij heeft ook een achttraps automaat. En een 11,5kWh-batterij om de nodige kilometers (42 om precies te zijn) louter elektrisch af te kunnen leggen. Kwestie van ook nog eens te kwalificeren als stekkerhybride. Het gemiddelde brandstofverbruik wordt geschat op 2l/100km en de CO2-afgifte bedraagt 46g/km (telkens volgens de WLTP-cyclus).

Prestaties?

Maar hoe snel is het krachtigste productiemodel van Peugeot dan precies? Wel, als je de paarden van alle motoren op een hoopje gooit, kan je er 360 tegelijk naar galop jagen. De trekkracht piekt bij 520Nm. Volgens Peugeot heeft hij 5,2 seconden nodig om naar 100km/u te sprinten. En hij is elektronisch begrensd op 250km/u.

Groen is het nieuwe rood

Voor de gelegenheid bedacht Peugeot ook een nieuwe sportieve ‘ambiance’. Leder en alcantara zijn gekende ingrediënten. Maar daar waar je bij sportieve modelletjes traditioneel (en soms tot vervelens toe) rode accenten aantreft, kozen de Fransen ditmaal voor felgroen.

Geef commentaar
comments by Disqus