25 procent van alle auto-ongevallen gebeurt binnen de eerste drie minuten rijden. Tot die conclusie komt een onderzoek dat het gedrag van 40.000 chauffeurs over een periode van twee jaar analyseerde.
Zwarte doos
De Oostenrijkse telematicaprovider Dolphin Technologies onderzoekt wat de belangrijkste risicofactoren zijn voor ongelukken. Bestuurders die er het systeem van Dolphin gebruiken kunnen korting krijgen op hun verzekeringspremie wanneer ze laagrisicogedrag vertonen zoals het niet gebruiken van een telefoon tijdens het rijden en het respecteren van de snelheidslimieten.
Dolphin van haar kant, analyseert de gegevens die de zwarte doosjes verstrekken, grondig. In 2018 en 2019 werden 3,2 miljoen autoritten van 40.000 mensen tegen het licht gehouden. Die waren betrokken bij 1.986 ongevallen. Er werd vooral gekeken naar het verband tussen de duur van de autoritten en de kans op een ongeval.
Minste risico op ongevallen bij verplaatsing tussen 10 en 20 minuten
Uit de gegevens bleek dat de meeste ritten (87%) minder dan 30 minuten duren, terwijl slechts 1% van alle ritten langer dan een uur duurt. Relatief gezien was het risico op ongevallen het laagst bij verplaatsingen tussen 10 en 20 minuten. Daarna stijgt het risico onevenredig. Als je langer dan 40 minuten in de auto zit, heb je al 2,5 keer zoveel risico als wanneer je minder dan 20 minuten rijdt.
40% van alle ongevallen tijdens de eerste 6 minuten
Een nadere beschouwing van korte ritten - minder dan 10 minuten - onthulde echter enkele zeer interessante details. 1 op 4 van alle ongevallen vond plaats tijdens de eerste 3 minuten rijden en nog eens 14 procent binnen de eerste 6 minuten. De eerste minuten van een autorit zijn dan ook verreweg het meest risicovol. Dolphin concludeert daaruit dat wanneer mensen korte ritten zo veel mogelijk zouden elimineren, het aantal auto-ongelukken gevoelig zou dalen. Het zegt niet dat het totale aantal ongelukken dan echt vermindert. Dat is natuurlijk afhankelijk van de veiligheid van het gekozen alternatief.