Een reddingsstrook vormen wordt verplicht in Vlaanderen. Dat was eerder al beslist. Nu is er ook een datum voor de invoering: wie zich vanaf 1 oktober in een file bevindt, zal spontaan een doorgang voor de hulpdiensten moeten vormen.
Wat is een reddingsstrook?
De reddingsstrook komt overgewaaid uit verschillende Europese landen waar de praktijk al jaren wordt toegepast. Onder meer in Duitsland is de verplicht. Bij file moet op wegen met twee rijstroken of meer per rijrichting altijd een doorgang voor hulpdiensten gevormd worden. Dat gebeurt door de bestuurders van de linkerrijstrook te verplichten om zo veel mogelijk links plaats te laten nemen, terwijl de bestuurders van de andere rijstroken naar rechts moeten opschuiven.
“De reddingsstrook moet altijd gevormd worden”Momenteel wordt een doorgang voor hulpdiensten alleen gevormd wanneer een voertuig in een prioritaire configuratie (dat wil zeggen met zwaailichten en sirène) zich aanbiedt. Er is evenmin een vaste locatie voor. De bestuurder van het prioritaire voertuig zoekt voor zichzelf de meest gunstige doorgang, waar die ook moge zijn. Voortaan zullen hulpdiensten zich steevast een weg banen, rechts van het verkeer in de linkerrijstrook. De reddingsstrook moet altijd gevormd worden, ook wanneer er geen hulpdiensten te zien zijn.
Niet alleen verplicht op snelwegen
Het vormen van een reddingsstrook wordt verplicht in Vlaanderen bij file op alle wegen met twee of meer rijstroken. De verplichting geldt dus niet alleen op snelwegen, maar ook op een aantal grotere gewestwegen.
Het Agentschap Wegen en Verkeer bereidt een campagne voor om het publiek te informeren.