Op een week tijd daalde de olieprijs van meer dan 50 dollar per vat naar nog amper 30 dollar. Het gaat om de sterkste daling sinds de start van de Golfoorlog in 1991.
Heibel tussen Rusland en OPEC
De daling van de olieprijs is in de eerste plaats te wijten aan spanningen tussen de federatie van olieproducerende landen OPEC en Rusland. Het kartel maakte de jongste jaren regelmatig afspraken met het eveneens olieproducerende Rusland. Vooral dan om de productie van olie te beperken en zo de prijs te controleren. OPEC was voorstander van een nieuwe productieverlaging, onder meer met het oog op een vertraging van de wereldwijde economische groei, maar de Russen gaan niet akkoord.
Olieprijs kan nog lager
Saoudi Arabië besloot dit weekend om de vraagprijs voor z’n olie te verlagen. Bovendien wil het land vanaf april flink meer olie gaan oppompen. Dat zou de prijs verder kunnen drukken. Het is een poging van de Saoudi’s om Rusland alsnog tot een akkoord te dwingen. Of die zal slagen, is vooralsnog koffiedik kijken.
Paniek op beurzen, maar ook goedkopere benzine en diesel aan de pomp
De beslissingen in de schoot van OPEC zorgen voor nog meer paniek op de reeds door het Coronavirus geprikkelde beurzen. Analisten sluiten niet uit dat de Europese beurzen straks tegen een recordverlies aankijken.
De lage olieprijs zal op termijn ook zorgen voor een daling van de brandstofprijzen aan de pomp, al zal die geen dertig procent bedragen. De brandstofprijs bestaat immers voor meer dan de helft uit taxen en accijnzen. De exacte samenstelling deed Auto55.be hier al eens uit de doeken.