Het lijkt wel een scenario dat recht uit een spionagefilm komt. Carlos Ghosn, ooit de topman die Renault en Nissan samenbracht en het ijlende Japanse merk van z’n faillissementskoorts afhielp. De man was onder huisarrest in Japan, maar hij wist afgelopen week naar Libanon te vluchten.
Geld verduisterd?
Ghosn ligt in Japan onder vuur omwille van, in hoofdzaak, het verduisteren van geld van het bedrijf waarvan hij aan de leiding stond. In Japan werd hij opgepakt en na maanden cel kwam hij er vrij onder huisarrest. Z’n paspoorten - de man heeft er verschillende - werden ingetrokken en hij mocht Tokio niet verlaten. Contact met de buitenwereld was verboden en hij mocht geen telefoon of computer hebben. Allemaal voorwaarden die, zo zegt Ghosn, zijn rechten schenden.
De beschuldigingen tegen Ghosn staken stokken in de wielen van fusieplannen tussen Renault en Nissan. Daar was met name de Nissan-directie, die Ghosn aan de galg praatte, fel tegen gekant. Daarnaast, zo claimt het advocatenteam van Ghosn, neemt Japan het niet zo nauw met de rechten van hun cliënt en wordt het hoge veroordelingspercentage van het gerechtelijke systeem in Japan wel eens aangehaald als argument om de rechterlijke markt er partijdigheid aan te wrijven.
Ontsnapping uit Japan
Ghosn besloot om, ondanks alle restricties die hem opgelegd waren, toch het land te ontvluchten. Hoe dat gebeurde, is onduidelijk. Zeker is dat hij op maandag in Libanon landde met een privéjet die vanuit Turkije afkomstig was. De man is een Libanees staatsburger en omdat dat land geen procedures voert tegen Ghosn, mocht hij er gewoon binnen. Volgens de Libanese regering gebeurde dat met een Frans paspoort.
Hoe Ghosn Japan ontvluchtte is onduidelijk. Speculaties en geruchten zijn er des te meer. Eén hardnekkig gerucht stelt dat dat wel eens gebeurd zou kunnen zijn met een diplomatiek paspoort - al is onduidelijk van welk land. Het is evenwel duidelijk dat hij hulp kreeg.
Vrij man in Libanon
Turkije verrichte inmiddels reeds enkele arrestaties die gelinkt worden aan de vlucht van Ghosn. Japan zal Libanon wellicht om de uitlevering vragen. Frankrijk deed dat ook al. De Libanese overheid antwoordde dat het ‘z’n plicht zou vervullen’, maar dat verplicht het land eigenlijk tot niets. Het heeft geen uitleveringsverdragen met Europa noch met Japan. Ghosn geniet er aanzienlijk wat aanzien en geloofwaardigheid. In Libanon leeft vooral de idee dat de kop van de topman moest rollen om Nissan uit de klauwen van de Fransen te houden. Ghosn heeft inmiddels al aangekondigd dat hij voortaan vrij met de media zal communiceren. Wanneer dat gebeurt, is nog niet duidelijk. In Libanon is Ghosn een vrij man.