Afgelopen zaterdagochtend werden twee installaties van het Saudi-Arabische staats-oliebedrijf Aramco zwaar beschadigd in een aanval met drones die inmiddels door Jemenitische Houthi-rebellen werd opgeëist. Daarbij werd de infrastructuur zwaar beschadigd en halveerde de Saudische olieproductie. Het kan lange tijd duren eer de productie weer op niveau is.
Grootste stijging ooit
Bij de opening van de Aziatische markten schoot de olieprijs de hoogte in. De prijs voor Europese Brent-olie raakt net net aan 72 dollar per vat. Een prijsstijging van 19 procent. Persagenschap Bloomberg becijferde dat olie sinds het begin van de termijnhandel in 1988 nog nooit zo snel duurder werd.
De Amerikaanse overheid zei dat het desnoods z’n strategische reserves ter beschikking zou stellen in een poging, die overigens weinig uithaalde, om de markt te kalmeren. Saudi-Arabië, lobbyde inmiddels al bij de andere leden van de OPEC (de federatie van olieproducerende landen) om ervoor te zorgen dat die eventueel hun productie zouden opdrijven. Opmerkelijk gezien het koninkrijk er in het verleden al herhaaldelijk pleitte om de productie onder controle te houden om de prijs te ondersteunen.
Prijsschommelingen = belastingverhoging
Los van de beslissingen van de Opec, is nu al duidelijk dat de hogere olieprijs op termijn gevolgen zal hebben voor de consument. Benzine en diesel zullen duurder worden. Misschien wel voor altijd. In ons land worden prijsverhogingen immers steevast versterkt door de taxatie (lees hier hoeveel belasting er eigenlijk is op brandstof), maar vooral: prijsdalingen worden gedeeltelijk omgezet in accijnzen. Brandstof zou dan ook voor altijd duurder kunnen worden.