Eén bediende op drie in ons land heeft een bedrijfswagen. Dat blijkt uit onderzoek van hr-dienstverlener SD Worx naar de verloning van bediendenfuncties in België. Dat hield daarvoor de loongegevens van 100.000 bedienden bij meer dan 10.000 werkgevers onder de loep. Volgens automobielfederatie Febiac maken bedrijfswagens een vijfde uit van het totale wagenpark.
Aantal bedrijfswagens zakt niet
SD Worx voert al lange tijd onderzoek. En hoewel de bedrijfswagen vaak gebruikt wordt als schietschijf door politiek en media, zakt het aantal nauwelijks. Initiatieven als een mobiliteitsbudget die ook de mogelijk bieden om zich te laten vergoeden voor alternatieve transportvormen lijken weinig invloed te hebben. In 2013 kreeg 34,9% van de bedienden een bedrijfswagen. Nu is dat 33,4%. De gemiddelde waarde van de bedrijfswagen (catalogusprijs) was net geen € 32.000.
Minder bedrijfswagens bij starters
Starters krijgen overigens opvallend minder vaak een auto als onderdeel van het loonpakket. Van de bedienden jonger dan 25 jaar heeft slechts 17,7% een bedrijfsvoertuig. En de gemiddelde waarde daarvan is ook lager.
Vooral voor mensen die zich beroepsmatig moeten verplaatsen
Wat blijkt ook? Die bedrijfswagen worden niet zomaar aan iedereen toegekend. Het zijn vooral werknemers in een commerciële, gespecialiseerde of strategische rol die ze hebben. Vertegenwoordigers, project managers, consultants, ingenieurs en kader- en managementsfuncties. Slechts 10% van de mensen met een taak waarvoor ze zich niet moeten verplaatsen, rijdt toch met een auto van het bedrijf.