Afgelopen nacht passeerde planetoïde 2003 EH dichtbij de grenzen van de aardse stratosfeer. Dat leverde een hoop vallende sterren op. Echte. Het zijn fragmenten van de komeet die de atmosfeer binnendringen. Bijna allemaal zullen ze opbranden.
Buitenaardse structuren
De ijzermeteorieten die niet opbranden zullen identificeerbaar zijn aan een aantal unieke kenmerken. De belangrijkste heet de Widmanstättenstructuur (twee keer raden wie dat ontdekte). Wanneer de doorgesneden oppervlakte van een meteoor gepolijst en met salpeterzuur geëetst wordt, verschijnen er opvallende driehoekige structuren. Die zijn afkomstig van nikkelijzerkristallen die enkele centimeters lang worden. Dat kan alleen wanneer ze miljoenen jaren de tijd krijgen om te stollen. Condities die op aarde niet voorkomen, waardoor het een goede indicator is van de buitenaardse origine van een steen.
Hoeveel kosten meteorieten?
Waarom we dat uitleggen in een artikel over BMW? Wel, omdat BMW Individual er inspiratie in vond voor de creatie van deze 850i (test hier) ‘Night Sky’. De sierlijsten aan de binnenkant zijn uit meteoriet. Wat dat grapje gekost heeft, zegt BMW er niet bij. Maar relatief ordinaire meteoren kosten al een euro per gram. Goedkoop zal het dus niet zijn.
Speciale aankleding
De designers bij BMW bedachten meteen nog een hele hoop oppervlakken waarop ze de structuren konden simuleren. Aan de binnenkant mag je de zetels en de dakhemel op de lijst zetten. Maar je vindt ze ook aan de buitenzijde van deze BMW Night Sky. Onder meer op de spiegelhuizen en luchtdoorstroomopeningen. Zelfs op de remschijven, die in speciaal 3D-geprinte remklauwen huizen. Die zijn nog eens 30% lichter dan conventioneel gefabriceerde exemplaren.
De lakkleur verdient z’n eigen paragraaf. Die bestaat uit vijf lagen. Bovenop een zwarte basislak ligt een blauwe metaallak. En daar bovenop werden drie lagen blanke lak met verschillende gekleurde schilfers aangebracht. Dat zorgt voor een uitzonderlijk diepte-effect.