Zit de airbag aan de verkeerde kant van de auto?

Vergroot foto
Door: BV 04-12-2018

Zowel de constructeurs van automerken als hun toeleveranciers zijn steeds op zoek naar manieren om de veiligheid te verhogen. De jongste tijd horen we erg veel over slimme technologische snufjes, maar omdat botsingen nog steeds verre van uitgesloten zijn, moeten de gevolgen van een impact ook zo klein mogelijk blijven. Een wildgroei aan airbags, een nieuwe auto heeft er nu al snel 6, past in dat kader. De ontstaansgeschiedenis van de airbag vind je trouwens hier.

Almaar meer airbags

En er wordt steevast gezocht naar nieuwe manieren om plofkussens in te schakelen. Er zijn exemplaren in autogordels, tegen het zonnedak, en er is al geëxperimenteerd met airbags die in de middenconsole zitten. Om de voetgangerveiligheid te verbeteren monteerde Volvo al een airbag aan de buitenzijde van een auto. Die schermde de onderzijde van de voorruit en de harde dakstijlen af.

Volgens toeleverancier ZF, vooral bekend van z’n transmissies, zijn airbags aan de buitenzijde van een auto nog onvoldoende goed onderzocht. Het bedrijf ontwikkelde een zij-airbag die aan de buitenzijde van de auto opblaast. Die fungeert er als een extra kreukelzone. Die is welkom omdat auto’s weliswaar kreukelzones hebben aan voor- en achterzijde, maar nauwelijks of niet aan de flanken. ZF claimt dat uit eerste tests blijkt dat een zijairbag het risico op verwondingen binnenin met liefst 40% zou doen afnemen. Het gaat om een behoorlijk omvangrijke constructie. Het plofkussen is bijna 2 meter lang en 40cm dik.

Vals alarm?

Er zijn natuurlijk nog enkele technische uitdagingen. Ervoor zorgen dat de airbag op precies het juiste moment afgaat is de belangrijkste. De opblaasbare kreukelzone moet immers in actie schieten net voor een aanrijding plaatsvindt. Airbags binnenin reageren op de impact zelf. Technologie die een botsing ‘voelt’ aankomen bestaat al wel, maar ze activeert zaken als een gordelspanner of elektromotoren die de zijruiten en het zonnedak sluiten… En een vals alarm levert geen kosten op. Dat zou hier wel eens anders kunnen zijn.

Geef commentaar
comments by Disqus