Voor deze stap gebruik je bij voorkeur een leder- en textielborstel en een microvezeldoek in combinatie met een gespecialiseerde lederreiniger. Om het effect te illustreren hebben we hier de zetel met afplaktape in tweeën verdeeld.
Werk op kleine oppervlakken
Om het leder te reinigen behandel je steevast kleine oppervlakken. Het werken van de ene stiknaad naar de andere is dan bijvoorbeeld erg makkelijk.
Je vernevelt je cleaner eerst ruim op het te reinigen lederen oppervlak. Vervolgens werk je de cleaner in met de borstel. Roterende bewegingen zorgen ervoor dat de haartjes het vuil uit de poriën van het leder halen. Op gezond en recent leder, kan je gerust wat druk uitoefenen. Gebruik je deze techniek op oud en verweerd leder, ga dan zo zacht mogelijk te werk. Doe er liever wat langer over. En vermijd het borstelen op scheuren of plaatsen waar het lederoppervlak beschadigd is.
Door het borstelen komt het vuil los en gaat het op het natte oppervlak drijven. Daar neem je het af met een microvezeldoek. Aarzel niet om daarbij een beetje druk te zetten. Als het leder erg vervuild is, kan je deze stap herhalen. Aan de afneemdoek zie je wanneer het vuil verwijderd is. Een goed product werkt ook in op pigment afkomstig van bijvoorbeeld jeansbroeken en kledij, voor zover dat niet te diep in het leder is ingedrongen.
Je reinigt paneel per paneel tot de zetels helemaal gereinigd en droog zijn. Ook de andere lederdelen doe je op deze manier, met inbegrip van bijvoorbeeld een lederen stuurwiel. Bij dat laatste is het gebruik van correcte producten van het grootste belang. Foute producten of middeltjes van lage kwaliteit kunnen dat immers erg glad maken, wat onveilig kan zijn. Daarom raden we aan de werking altijd eerst te toetsen op een ander lederen onderdeel.