Door te kleien wordt de laklaag zuiver, vetvrij en ontdaan van oude wasresten. Maar het koetswerk is door deze stap helemaal onbeschermd, en daar moeten we absoluut iets aan doen. En wat we gaan doen heet waxen, maar wat is dat eigenlijk?
In wezen kampt autowax met hetzelfde probleem als de winterband: de non-believers weten niet wat ze missen. Bovendien bestaat er behoorlijk wat spraakverwarring over de term. Simoniseren, polieren, waxen: het wordt allemaal nogal gauw op dezelfde hoop gegooid. In feite onderscheiden we twee heel verschillende behandelingen. Polieren houdt in dat je machinaal door middel van een roterende pad een polijstpasta zal aanbrengen en verwerken, om zo een heel dun laagje van de blanke lak te verwijderen. Op die manier kan je nagenoeg alle oppervlakkige krasjes verwijderen, maar het werkt ook prima bij het herstellen van wasschade (de zogenaamde swrils) of ingebeten vogelpoep. Dit is een erg gespecialiseerde behandeling die flink wat voorbereiding en kennis vereist.
Onze demowagen heeft echter geen polierbeurt nodig, maar kan natuurlijk wel wax gebruiken. Eventuele lichte krasjes werken we handmatig bij met polijstpasta. Waxen houdt in dat we de laklaag 'voeden', verzadigen is wellicht een betere omschrijving, zodat vuil en water minder makkelijk aan de lak kunnen hechten. Een versgewaxte wagen lijkt haast waterafstotend, en valt dan ook bijzonder makkelijk te drogen bij volgende wasbeurten. Bovendien bevat kwaliteitswax componenten om de effecten van ultravioletstraling te verminderen en verhoogt het de glans van de verf.
Een correcte waxbeurt bestaat uit drie stappen.
Oorspronkelijk werd hiervoor natuurlijke wax gebruikt, ook wel gekend onder de benaming carnuba wax, maar tegenwoordig bestaan er ook synthetische waxmiddelen die nagenoeg hetzelfde resultaat geven en een beschermlaag oplevert die tot wel zes maanden of meer intact blijft. Beide types bestaan tegenwoordig naast elkaar en het is vooral persoonlijke voorkeur die beslist met welk type je zal willen werken. En wat is dan simoniseren? Deze term verwijst naar een merk dat in de jaren zeventig waanzinnig populair werd en destijds pionierde met een was-en-wax product in één.
Elk merk heeft zijn eigen systeem, maar algemeen kan je stellen dat een correcte waxbeurt uit drie stappen bestaat: het aanbrengen van een voorbereidende wax, het verzegelen van de wax en het onderhouden van de behandeling. Sommige merken combineren de eerste twee stappen, en de derde stap wordt vaak geïntegreerd in de autoshampoo. Het is maar wat je er van wil maken natuurlijk. Wij verkiezen de drie afzonderlijke stappen en leggen in de volgende rubriek ook uit waarom.