Net zoals bij de frequente wasbeurt is het in wezen niet belangrijk of je het interieur grondig reinigt na of voor je de buitenkant onder handen neemt. Het zijn vooral parameters zoals de weersomstandigheden of je plannen met de auto later die dag, die zullen bepalen op welk moment in het proces je je onverdeelde aandacht aan het interieur zal schenken. Wel gaan uiteraard alle handelingen zoals uitgelegd in deel twee aan de hieronder beschreven stappen vooraf: we vertrekken met andere woorden van een van rommel en prullaria ontdane wagen, die bovendien reeds is gestofzuigd, waarvan het textiel en het kunststof reeds oppervlakkig is gereinigd met een vochtige (microvezel)doek en alle glaspartijen werden gezuiverd.
Wanneer je je rondje met de stofzuiger hebt gedaan en alle zichtbare delen te lijf bent gegaan met een vochtige microvezeldoek, zal je merken dat er nog steeds stof aanwezig blijft op moeilijk bereikbare plaatsen. Met name de hoekjes en kantjes van de verschillende opbergvakjes en bekerhouders, de randen van knoppen en draaiwieltjes op stuur en middenconsole en zones zoals het afdekhoesje van de schakelpook en het rasterwerk op de luidsprekers zijn hardnekkige verzamelaars van stof en vuilresten. Gebruik hiervoor een halfharde borstel: een ronde, dikke verfborstel is hiervoor uitermate geschikt. Ga zorgvuldig alle aangehaalde zones na en neem het losgewerkte stof vervolgens op met een vochtige microvezeldoek. Plan je deze klus echter op voorhand in - bijvoorbeeld bij de eerste reiniging van een lang verwaarloosde auto, doe dit dan weliswaar net voor het stofzuigen.
Elk onderdeel van het interieur vereist een specifieke aanpak.
Grote voorzichtigheid is geboden bij het reinigen van de tellerpartij en een eventueel aanwezig (navigatie)scherm: deze zijn erg krasgevoelig en dienen bijgevolg met een extra zachte doek en niet-agressief kuismiddel (bv. Een milde ruitenreiniger of spray voor brilglazen) onder handen te worden genomen. Daar waar sierstukken die met een laagje metaal of chroom bekleed zijn vaak al net ogen na een reiniging met een vochtige doek, kan het nodig zijn specifieke metaalreinigers te gebruiken om het zaakje op te blinken of vingerafdrukken te verwijderen. Hiervoor kan je gebruik maken van specifieke producten uit de detailhandel, of producten die gebruikt worden voor het reinigen van metaal in keukens. Let wel steeds op om andere materialen die in de buurt liggen af te dekken; anders loop je het risico op verkleuring of dofheid van die laatste. Doe ook steeds een test op een minder in het oog springend deel vooraleer je een niet vertrouwd product gebruikt.
De reiniging van zetels en panelen verdienen eveneens je aandacht. Hoe je deze het best onderhoudt en het hele interieur beschermt, bespreken we op de volgende pagina.