Naast water heb je natuurlijk nog een hoop andere spullen nodig die je wastaak succesvoller, dan wel comfortabeler maken. Laten we alweer eerst ingaan op de zaken die je vooral niet nodig hebt. En dat zijn oude bekenden: laat spons en zeemvel maar voor wat ze zijn. Eerstgenoemde mag dan wel een indrukwekkende staat van dienst hebben in dit wereldje, de pro's raken hem tegenwoordig niet meer aan. Een spons zuigt immers niet alleen water op, maar houdt ook (te) hardnekkig het vuil vast. Dat maakt van elke spons een potentieel beschadigend voorwerp voor je autolak. Niet dat het effect hiervan al na één wasbeurt duidelijk is, maar wie zich al eens heeft afgevraagd waar al die rare kringen vandaan komen als je bolide in het zonlicht staat te schitteren: maak kennis met de boosdoener.
Net zoals de spons heeft eveneens het zeemvel zijn beste tijd gehad. Ook hier geldt hetzelfde bezwaar als bij de spons: zelfs zonder verontreiniging in zijn oppervlak is het een best wel hard materiaal, dat dus behoorlijk ruw in durft werken op je autolak. Zeemvellen nemen bovendien niet erg veel water op, zijn moeilijk te bewaren en scheuren makkelijk. Al helemaal te mijden is een rubberen aftrekkertje: zo'n ding kan weliswaar dienst doen bij het reinigen van de ruiten van je huis, maar een auto, met al zijn gebogen oppervlakken en microscopische verontreinigingen, is geen object om het mee te lijf te gaan.
“Weg met zeemvel en spons: hier komen washandschoen en droogdoek!”
Er bestaan gelukkig alternatieven. De spons wordt vervangen door een washandschoen en het zeemvel maakt plaats voor een (gewafelde) droogdoek, beide opgebouwd uit duizenden fantastische microvezels. Dergelijke vezels hebben een groot reinigend vermogen, schuren niet of nauwelijks en vallen makkelijk volledig uit te spoelen. Een speciale droogdoek uit microvezels kan bovendien een indrukwekkende hoeveelheid water ophouden, waardoor je eerder de wagen droog 'dept' dan dat je hem droog wrijft.
Met water alleen krijg je de auto natuurlijk niet zuiver. Een goede shampoo is essentieel, en neem liever eentje van de auto- of detailhandel dan het goedkope spul dat je in de supermarktrekken vindt. Een degelijke shampoo is sterk geconcentreerd, schuimt weinig en reinigt grondig zonder dat je kracht moet zetten. Je gebruikt shampoo niet puur, maar verdund in een emmer lauw of koud water.
De eerder genoemde tuinslang dien je nog te voorzien van een instelbare spuitkop, liefst van het type dat via één en dezelfde hendel (trekker) niet alleen de hoeveelheid water, maar ook de spreiding regelt. Dit laat je toe om makkelijk en naadloos tussen de verschillende modi te wisselen. En meer heb je in principe niet nodig, al bestaan er uiteraard tal van handige zaken die je toelaten nog sneller, nauwkeuriger en efficiënter te werken. Dit behandelen we in de volgende pagina.