Alle voorgaande hoofdstukken zijn uiteraard ook van toepassing op de reis huiswaarts. De paperassen mogen dan wel niet veranderd zijn en voor een voorbereidend onderhoud van de wagen is het nu te laat, maar het uitstippelen van de route huiswaarts en het laden van de wagen verdienen evenveel aandacht als op de heenweg. Toch zijn er enkele aspecten die fundamenteel verschillen op de rit terug naar huis, die we in dit hoofdstuk dan ook even zullen belichten.
Het uitdokteren van een goede route huiswaarts gebeurt in grote lijnen op dezelfde manier als wanneer je het traject hebt uitgezet aan het begin van de reis. Het grote verschil echter, is dat je meestal geen vast tijdstip hebt waarop je dient te arriveren thuis, maar wel moet uitgaan van een specifiek vertrekuur. Dat kan ingegeven worden door de afloop van je huur bij een vakantiehuisje of hotelkamer bijvoorbeeld, maar ook door het sluitingsuur van een bezienswaardigheid of attractie die je nog even snel wil meepikken. In ieder geval kies je een tijdstip uit waarop je vertrekt, en regel je de reis van daaruit verder op dezelfde manier als we al eerder hebben aangegeven. Klassiek vertrek je 's ochtends rond een uur of negen - tien, waarna je bij een dagje doorrijden vaak nog diezelfde dag thuis kan aankomen ... Weliswaar is de nacht dan al misschien ver gevorderd. Doe dit dan ook alleen als je de dag erna nog niet hoeft te gaan werken, zodat je rustig kan bekomen, uitladen en alles weer op z'n plaats kan opbergen. Plan je toch een overnachting in, hou dan opnieuw goed rekening met de locatie en de mogelijke verkeersdrukte de ochtend daarop. Best plan je dan een nachtje net achter een grote stad, en niet ervoor.
Vaak verbruik je een deel van je bagage op vakantie, vooral dan als het gaat om voeding. Anderzijds kopen we ook graag op de bestemming wat lokale streekproducten, zoals wijn bijvoorbeeld. Ga opnieuw na of de wagen het gewicht aankan, en laadt de wagen volgens de regels van de kunst. Zeker kartonnetjes wijn lenen zich uitstekend om in de voetruimte van de passagiersplaatsen onder te brengen, op voorwaarde dat de achter ingezetenen niet te groot zijn van gestalte. Plaats je grotere bestellingen bij een lokaal wijnhuis, ga dan na of aan welke voorwaarden ze thuis kunnen leveren. Vaak valt dit best voordelig uit. Bekijk bovendien of er geen beperking staat op de invoer van wijn en sterke dranken. Dit probleem stelt zich vooral in landen zoals Noorwegen, al breng je daar natuurlijk eerder drank naartoe, dan mee van terug.