Wegwijs in de Autoverzekering Woordenlijst

Woordenlijst
Vergroot foto
Door: REDACTIE 25-01-2009

Bonus/malus-ladder
In België hanteren de verzekeraars het ‘bonus/malus'-systeem om brokkenmakers te straffen en wie ongevalvrij rijdt te belonen met een korting op de basispremie voor de afgesloten verzekeringspolis.

De status op de bonus/malus-ladder wordt jaarlijks bepaald en is overdraagbaar naar een andere verzekeringsmaatschappij.
Typisch voor het systeem is dat de toename van de ‘bonus' heel langzaam gaat - een trede per jaar - terwijl de bestraffing bij schade heel snel oploopt.

Dagwaarde
Hiermee wordt het bedrag bedoeld dat men zou moeten uitgeven om de beschadigde auto (na ongeval) door een gelijkwaardige - inclusief eventuele accessoires, voor zover verzekerd - te vervangen.

Verzekeringsmaatschappijen hanteren een afschrijving op de oorspronkelijke nieuwwaarde om de dagwaarde te berekenen.
De dagwaarde van de auto kan verschillen van de verkoopwaar-de als tweedehands, daar deze laatste afhankelijk is van het aantal gereden kilometers en de staat van het voertuig.

Eigen risico (ook aangeduid als vrijstelling, franchise)
Hiermee wordt het deel van de schade aangeduid dat door de verzekeringnemer zelf wordt betaald. Dit bedrag verschilt naargelang van de waarde van het verzekerde voertuig en kan ook in overleg met de verzekeraar bepaald worden. Hoe groter het eigen risico, hoe kleiner de premie.

Groene kaart
Dit is het internationaal geldige verzekeringsbewijs dat steeds in de auto aanwezig moet zijn. Let op de geldigheid van de dekking in het land dat u wilt bezoeken.

Molest-schade
Deze uitdrukking verwijst naar schade ‘als gevolg van oorlogshandelingen of op oorlog lijkende omstandigheden' en wordt meestal niet gedekt.

Opzegtermijn
Een autoverzekering is jaarlijks opzegbaar met inachtname van een opgelegde opzeggingstermijn (meestal 3 maanden), maar wordt principieel automatisch verlengd.

Een tussentijdse opzegging kan wanneer de verzekeraar de premie of de voorwaarden in negatieve zin aanpast, of wanneer de verzekerde het voertuig verkoopt.

Premie
Voor elke verzekeringspolis wordt door de verzekeringsmaatschappij een premie aangerekend. Deze is in principe jaarlijks te betalen, maar heel wat maatschappijen staan betalingsfaciliteiten toe, al dan niet met een verhoging van de premie tot gevolg.

Royementsverklaring
Dit is in verzekeringsjargon de benaming voor de officiële verklaring die een verzekeraar moet verstrekken over de bonus/malus-status van de verzekerde wanneer deze zijn polis(sen) naar een andere verzekeraar wil overdragen.

Wie zijn eerste auto wil verzekeren, kan vanzelfsprekend geen royementsverklaring voorleggen. De maatschappij kent een status toe op basis van nul schadevrije jaren.

Geef commentaar
comments by Disqus