Winterbanden Bandenwissel

Bandenwissel
Bekijk 2 foto's
Door: REDACTIE 24-11-2008

Het ideale moment waarop de zomerbanden dienen gewisseld te worden voor winterbanden ligt in ons landje rond midden oktober tot uiterlijk midden november. Ze mogen er weer af net na Pasen. Dat betekent een jaarlijkse gebruiksduur van 5 à 6 maanden. Als geheugensteuntje hoort men wel eens ‘wanneer de R in de maand zit', al is september uiteraard nog te vroeg.
Een andere maatstaf is de temperatuur: zodra deze rond en onder de +/- 7°C daalt, is het moment voor een bandenwissel aangebroken.

Dat oktober nog niet echt koud is, belet niet dat het een behoorlijk natte maand kan zijn, en ook dan doen winterbanden prima hun werk, daar hun profiel gemaakt is om probleemloos het watervlak te doorsnijden, alsook water en vuil af te voeren.

Winterbanden worden steeds per set van 4 gemonteerd. Het is onveilig om slechts de aangedreven as uit te rusten met winterbanden, daar dit het rijgedrag van de auto onstabiel maakt. Bij een voorwielaangedreven voertuig met slechts 2 winterbanden op de voorste as, verbetert weliswaar de tractie bij het optrekken, doch de wagen gaat achteraan uit balans raken en daardoor eerder om zijn as draaien (overstuur vertonen). Voor een achterwielaangedreven wagen met alleen winterbanden op de achteras, geldt eveneens dat de tractie toeneemt, maar vooraan treedt onevenwicht op, zodat de wagen in bochten eerder rechtdoor wil gaan (onderstuurneiging). Voor auto's met vierwielaandrijving is de montage van 4 winterbanden al helemaal vanzelfsprekend.

Bij het kiezen van winterbanden dienen net zoals voor zomerbanden de specificaties van de autoconstructeur m.b.t. de bandenmaat gerespecteerd te worden. Dat heeft alles te maken met de homologatie van het voertuig. Voor elke wagen is er een vork met minimum en maximum banden-/velgmaat gespecificeerd. Net zoals voor elke andere band heeft de maat een directe invloed op de prijs van een winterband. Men kan dan ook overwegen de minimaal gehomologeerde bandenmaat te nemen voor de winterbanden. Bovendien ‘snijden' smallere banden nog beter door sneeuw en sneeuwmodder. Bredere banden gedragen zich dan weer beter op vastgevroren sneeuw bij zeer lage temperaturen. Niet alleen met de bandenmaat kan men geld besparen, ook de snelheidsindex mag eventueel lager liggen dan de standaardbanden waarmee de wagen werd afgeleverd. Het verkeersreglement laat dergelijke situatie toe van 1 oktober tot 30 april. Wie deze keuze maakt, moet wel een sticker op het dashboard aanbrengen met vermelding van geldende snelheidslimiet voor de gemonteerde winterbanden.

In elk geval verloopt de bandenwissel het handigst en ook het voordeligst wanneer men voor de winterbanden een extra set velgen aanschaft. Dat kunnen eventueel eenvoudige stalen exemplaren zijn, al zijn de moderne aluvelgen ook bestand tegen strooizout en staan de prijzen flink onder druk.

Geef commentaar
comments by Disqus